Kijk van binnen

Wie zijn we?

Wij hebben de eeuwen oude kunst van het knippen niet uitgevonden, maar we brengen hulde aan deze professie met elke knip- en scheerbeurt die we uitvoeren.
Onze toewijding  aan onze klanten en hun behoeften is de fundering van Benoah Barbers. Vanaf het moment dat u onze winkel binnen loopt, zult u begrijpen waarom wij een passie hebben voor knippen. Van onze originele, Amerikaans gemaakte Koken-kappersstoelen die meer dan 100 jaar oud zijn, van onze klassieke Britse Chesterfield-fauteuils tot hedendaagse, gesigneerde Banksy-lithografieën en onze privévoorraden van meer dan een dozijn fijne Amerikaanse bourbons waar u goed door verzorgd word voor, tijdens en na je knipbeurt, scheerbeurt en baardwerk.

Een korte geschiedenis over Koken-kappersstoelen

De kappersstoel is al meer dan anderhalve eeuw een vaste waarde in barbershops, met gravures uit het tijdperk van de burgeroorlog met ontwerpen die niet helemaal anders zijn dan de ontwerpen die nog steeds in gebruik zijn. De kappersstoel kwam echter rond de eeuwwisseling echt op de voorgrond, toen een aantal gepatenteerde uitvindingen van een ondernemende jongeman, Ernest Koken, leidde tot het basisontwerp van de stoel dat nog steeds in gebruik is. Koken-kappersstoelen domineerden de eerste helft van de eeuw, en ze blijven populair vandaag zowel als collectible antiek en als moderne, hedendaagse stoelen.

De Wyatt Earp

Beroemde Amerikaanse jurist Wyatt Earp was nog jong toen deze emblematische Koken-kappersstoel werd vervaardigd in St. Louis, Missouri, zo’n 314 kilometer ten zuiden van Earp’s geboorteplaats Monmouth, Illinois.

Volgens de legende nam Earp zijn wekelijkse scheerbeurt in deze stoel in een kapperszaak in de Sonoran-woestijnstad Vidal, Californië, waar hij tot een jaar voor zijn dood in 1929 woonde.

Onze Wyatt Earp Chair, vervaardigd aan het begin van de 20e eeuw, is doordrenkt van geschiedenis en wacht op u bij Benoah Barbers.

The Wyatt Earp

Famed American lawman Wyatt Earp was just a boy when this emblematic Koken barber chair was manufactured in St. Louis, Missouri, some 195 miles  south of Earp’s hometown of Monmouth, Illinois.

Legend has it that Earp took his weekly shave in this chair in a barbershop in the Sonoran Desert town of Vidal, California, where he lived until a year before his death in 1929.

Manufactured at the turn of the 20th century, our Wyatt Earp Chair is steeped in history and awaits you at Benoah Barbers.

De Mariachi

Rijke bruine leer, stalen ornamenten en glinsterend chroom maken onze Mariachi-stoel een prachtig brandpunt bij Benoah Barbers.

De Mariachi, hersteld tot zijn oorspronkelijke pracht, bracht een groot deel van de 20e eeuw ten zuiden van de grens door in Monterrey, Mexico.

Onze Mariachi-stoel, vervaardigd aan het begin van de 20e eeuw, is doordrenkt van geschiedenis en wacht op u bij Benoah Barbers.

The Mariachi

Rich tan leather, steel ornaments and glistening chrome make our Mariachi chair a stunning focal point at Benoah Barbers.

Restored to its original splendor, the Mariachi spent much of the 20th century south of the border in Monterrey, Mexico.

Manufactured at the turn of the 20th century, our Mariachi Chair is steeped in history and awaits you at Benoah Barbers.

De Longhorn

Gesmeed wit staal, sprankelend chroom en authentiek koeienhuid maken van de Longhorn ons meest spectaculaire stoel.

De Texas Longhorn is een ras van vee dat bekend staat om zijn karakteristieke hoorns, die zich tot meer dan 2,1 meter van punt tot uiteinde kan uitstrekken. Ze zijn afstammelingen van het eerste vee in de Nieuwe Wereld, gebracht door Christoffel Columbus en de Spaanse kolonisten, Texas Longhorns staan bekend om hun diverse kleuren, en kunnen elke kleur of een combinatie van kleuren zijn, maar donkerrode en witte kleurenmixen zijn het meest dominant.

Onze Longhorn-stoel, vervaardigd aan het begin van de 20e eeuw, is doordrenkt van geschiedenis en wacht op u bij Benoah Barbers.

The Longhorn

Forged white steel, sparkling chrome and authentic cowhide make the Longhorn our most spectacular chair.

The Texas Longhorn is a breed of cattle known for its characteristic horns, which can extend to over 2.1 m (6.9 ft) tip to tip. They are descendants of the first cattle in the New World, brought by Christopher Columbus and the Spanish colonists, Texas Longhorns are known for their diverse coloring, and can be any color or mix of colors, but dark red and white color mixes are the most dominant.

Manufactured at the turn of the 20th century, our Longhorn Chair is steeped in history and awaits you at Benoah Barbers.

De vroege jaren

Ernest Koken, geboren in Duitsland en opgegroeid in St. Louis, Missouri, was een creatieve en ondernemende jongeman. Na de vroegtijdige dood van zijn vader verliet de jonge Ernest zijn school en ging aan de slag om brood te verdienen voor zijn gezin. Hij vond succes eerst als een kunstenaar en fabrikant, en maakte met de hand versierde porseleinen scheerbekers, spiegels, scheerapparaten, stropen, tondeuses en andere benodigdheden en verkocht deze aan plaatselijke kapperswinkels. Al snel wendde zijn gedachten zich tot zijn grootste passie: bouwkunde.

Ernest begon in zijn vrije tijd met het ontwerpen van prototypen en uiteindelijk bedacht hij een slimme ligstoel die comfortabeler en handiger was voor zowel kapper als klant. Zijn grootste doorbraken liggen echter nog steeds in het verschiet.

De Koken hydraulische kappersstoel

Gewapend met een patent voor zijn innovatieve ligstoel en gefinancierd door de toenemende vraag naar zijn ontwerp, was Koken gemotiveerd om door te gaan met het verfijnen en verbeteren van de kappersstoel.

In 1900 sloeg hij toe wat zijn grootste idee zou blijken te zijn: een hydraulisch bediende stoel uitgerust met een hendel in joystickstijl waarmee kappers snel en eenvoudig alle bewegingen van de stoel konden regelen. Koken patenteerde ook deze innovaties en combineerde ze om de Koken hydraulische kappersstoel te creëren, die al snel een weggelopen succes werd met kapperswinkels in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Een groeiend rijk

Hoewel Ernest Koken getroffen werd door hartfalen en in 1909 stierf, werd de Supply Company van Koken Barber het grootste kappersbedrijf in de Verenigde Staten onder leiding van zijn zoon, Walter. Het bedrijf bleef zijn productlijn verfijnen en uitbreiden, en verdiende uiteindelijk patent voor ontwerpen met betrekking tot schoonheidssalonstoelen, chiropodistenstoelen en meer. Walter Koken onthulde zelfs plannen voor een verbrandingsmotor die zijn vader had ontworpen in een poging te concurreren met Henry Ford en zijn motor, hoewel de plannen uiteindelijk nooit tot wasdom kwamen.

Een blijvende erfenis

Koken Barber’s Supply Company bleef een vooraanstaande naam in de Verenigde Staten tot de jaren 1950, toen de opkomst van een aantal goedkopere concurrenten en een langzaam dalende kappersbranche het bedrijf failliet had verklaard. De vroege jaren zestig en de populaire trend naar langer haar en creatievere kapsels hadden nog meer invloed op het eens zo levendige bedrijf. Tegen 1970 was de Supply Company van Koken Barber, samen met veel van zijn patenten, aangekocht door Takara Belmont Company uit Japan en opgenomen in zijn eigen ontwerpen.

Ruim een ​​eeuw na de eerste doorbraakontwerpen van Ernest Koken, blijft Koken een invloedrijke en gerespecteerde naam in de barbierswereld. Takara Belmont blijft legacy stoelen produceren met de Koken-naam en antieke stoelen zijn zeer gewild geworden op de verzamelmarkt. Ernest Koken werd in 1975 ingewijd in de Barber Hall of Fame en zijn oorspronkelijke ontwerpen en patenten vormen nog steeds de basis van vele kappersstoelen die tot op de dag van vandaag worden geproduceerd.